Nadmiar cukru powoduje ból w mięśniach

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2021 21:06
Nadmiar wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukru i tłuszczu w diecie przyczynia się do bólów mięśni.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: NATNN/shutterstock

Naukowcy z Uniwersytetu Rovira i Virgili w Tarragonie przeprowadzili sześciotygodniowy eksperyment na myszach, u których sprawdzili jak zareagują na nadmiar tłuszczu i cukru. Badacze porównali odsetek adipocytów, czyli komórek tkanki tłuszczowej, w tkance mięśniowej gryzoni oraz neurotransmisję w mięśniach szkieletowych.

U myszy spożywających pokarm o wysokiej zawartości cukru występowało więcej adipocytów niż w grupie kontrolnej spożywającej zbilansowaną karmę. Podobne wyniki zaobserwowano u gryzoni spożywających pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu.

Jak mówią eksperci, przetworzone i wysokokaloryczne pokarmy mogą prowadzić do zwiększenia poziomu czynników prozapalnych i występowania bólu mięśni.

 

Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie cukier