Nowe zasady ogłosił dr hab. Grzegorz Juszczyk, dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Nowy model, nazwany Talerzem Zdrowego Żywienia, wskazuje, że połowa naszych posiłków powinna składać się z warzyw i owoców. Jedna ćwiartka powinna zawierać produkty zbożowe, a ostatnia ćwiartka źródła białka, w tym mięso.
Co więcej, warzyw powinno być na naszym talerzu więcej niż owoców. Największą część produktów zbożowych powinny stanowić te pełnoziarniste, takie jak np. pieczywo razowe, kasza gryczana i owsiana, ciemne makarony oraz płatki owsiane. Wśród źródeł białka wymieniono mięso, ryby, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy.
Polski Talerz wyróżnia się brakiem zaleceń odnośnie picia szklanki mleka każdego dnia, jak ma to miejsce w zaleceniach amerykańskich.