Jak można wyczytać na stronie internetowej uczelni: „Zadaniem Centrum będzie rozwój kierunków badań, których wyniki będą miały zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, poprzez zmniejszenie skali występowania chorób dietozależnych w populacji polskiej”.
W budynku zlokalizowanych będzie m.in.: 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem. Po zakończeniu prac, Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.
Specjaliści będą prowadzić tam fizykochemiczne badania żywności, kształtować jej prozdrowotny profil, ale też projektować skuteczne interwencje żywieniowe, a także opracowywać innowacyjne receptury produktów żywnościowych.
Budowa Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego rozpocznie się w lipcu 2021 r. i potrwa do końca 2022 r.