"Nasze wyniki potwierdzają dietetyczne zalecenia dotyczące roślinnych olejów, takich jak oliwa z oliwek i sugerują, że produkty te nie tylko wspierają zdrowie serca, ale także mózgu" – mówią amerykańscy badacze z uniwersytetu w Harvardzie i dodają - "Wybieranie oliwy z oliwek – naturalnego produktu – zamiast takich źródeł tłuszczu, jak margaryna czy sprzedawany w sklepie majonez to bezpieczna decyzja, która może pomóc w uniknięciu śmiertelnej demencji".
Te osoby, które regularnie stosują oliwę z oliwek zamiast tłuszczów zwierzęcych, są ogólnie zdrowsze. Oliwa zmniejsza ryzyko zgonu z powodu demencji, nawet niezależnie od diety. Spożywanie pół łyżeczki oliwy dziennie zmniejsza to ryzyko o 28 procent w porównaniu do zerowej lub minimalnej konsumpcji. Natomiast zastąpienie oliwą jednej łyżeczki dziennie margaryny albo majonezu obniża ryzyko o 8-14 procent.
mk