Wielkanoc w Czwórce - będzie muzycznie i nastrojowo
Okazuje się, żurek bez białej kiełbasy, rodzinny obiad bez królika czy indyka, pasztet pozbawiony mięsa mogą być pyszne i zdrowe, a także przywołać tradycyjne polskie aromaty.
13:03 czwórka ratujmy świat 02.04.2021 marta dymek.mp3 Wegańskie dania na wielkanocnym stole - propozycje Marty Dymek (Ratujemy świat/Czwórka)
- Na moim wielkanocnym stole jest dużo pasztetów, bo wszyscy bardzo je lubią. Jest: pasztet z soczewicy ze śliwką, pasztet soczewicowy z żurawiną i cząbrem i najbardziej lubiany pasztet z pieczarkami i długo duszoną, karmelizowaną cebulą - dzięki temu jest słodkawy, umamiczny i taki luksusowy - wymienia Marta Dymek, autorka wegańskiego bloga Jadłonomia.
Dziś wielu z nas uważa, że tradycyjna kuchnia polska jest kuchnią mięsną. Marta Dymek podkreśla, że w wielu domach mięsa nie jadło się wcale. - Mięso jadaliśmy, ale nie tak dużo, jak nam się dziś wydaje - zwraca uwagę blogerka. - Często słyszę, że ktoś sobie nie wyobraża kuchni polskiej bez mięsa, albo nie wyobraża sobie jeść wegetariańsko, bo bardzo kocha kuchnię polską. Tymczasem warto zwrócić uwagę, jak sobie tę kuchnię wyobrażamy, i czy na pewno była to zawsze kuchnia magnacka, szlachecka, czy wszyscy jedli naprawdę tak dużo mięsa - dodaje.
Jeśli przyjrzymy się tradycjom i temu, jak jadała większość Polaków i Polek przez wieki, to niechybnie wyjdzie na to, że jadali mięsa mało, a często wcale Marta Dymek
Wielkanoc jest czasem świątecznym, kiedy chcemy sięgać, po polskie, tradycyjne dania, szczególnie smaczne i niecodziennie. - One mogą być wegetariańskie - mówi gość Kasi Dydo. - Można przyrządzić pasztety, pieczone warzywa i doprawić je tradycyjnymi polskimi aromatami: chrzanem, majerankiem, cząbrem, zapiec fasolę w piwie z musztardą. Wydaje mi się, że wtedy miłośnicy tradycji zostaną zadowoleni, a ci z nas, którzy chcą jeść miejsca mniej lub wcale będą mogli jeść razem, przy jednym stole - dodaje.
Marta Dymek jest autorką książki "Jadłonomia po polsku" to w niej połączyła tradycję i współczesny pragmatyzm. - "Gotując" tę książkę chciałam stworzyć wydawnictwo użyteczne dla nas dziś - zwraca uwagę. - Dawniej nad daniami często pracowała pełna służby kuchnia, a dziś chcemy gotować prosto, szybko, zdrowo, smacznie. Starałam się połączyć przeszłość i tradycję z dzisiejszym pragmatycznym podejściem do kuchni - dodaje.
Zobacz także: Najpierw było jajko, potem pojawiła się sztuka
Nie bez znaczenia dla dzisiejszych świąt Wielkiej Nocy jest pandemia, która mocno wpłynęła na nasze wybory, zwiększyła wrażliwość również na tematy ekologii i środowiska. Uważniej patrzymy także na to, co jemy. - Dziś kuchnia roślinna sama się broni. To jedzenie pyszne, proste i niedrogie. Po zakupach w warzywniaku możemy przygotować pasztety, dania jednogarnkowe, pieczenie - dodaje.
Marta Dymek podpowiada, że przygotowując ciasta, bardzo łatwo jest zrezygnować z jajek, zastępując je np. puree z marchewki czy dni. Na świąteczny stół nie musimy też podawać indyka czy królika, bo upieczony kalafior, nasmarowany tradycyjnymi polskimi przyprawami, podlany bulionem, świetnie sprawdzi się jako danie główne, a użyte przyprawy oddadzą tradycyjny polski smak.
***
Tytuł audycji: "Ratujemy świat"
Prowadzi: Kasia Dydo
Gość: Marta Dymek (Jadłonomia)
Data emisji: 02.04.2021
Godzina emisji: 15.09
pj