Żywność ekologiczna - nowe nawyki żywieniowe Polaków

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2021 11:40
Zwrot ku temu, co przyjazne naturze, jest czymś trwale obecnym we współczesnym świecie. Co więcej - w pandemii ten trend przybrał na sile, bo dbanie o zdrowie i życie - swoje i najbliższych - stało się priorytetem. Czym zatem jest żywność ekologiczna i jak zmieniają się nawyki żywieniowe Polaków? 
Pandemia dokonała u większości obywateli krajów rozwiniętych błyskawicznych zmian odnośnie priorytetów życiowych. Chęć nabycia i utrzymania wysokiej odporności organizmu i życia w pełnizdrowia spowodowała, że wiara i świadomość dobroczynności żywności ekologicznej niebyła nigdy tak wysoka.
Pandemia dokonała u większości obywateli krajów rozwiniętych błyskawicznych zmian odnośnie priorytetów życiowych. Chęć nabycia i utrzymania wysokiej odporności organizmu i życia w pełni zdrowia spowodowała, że wiara i świadomość dobroczynności żywności ekologicznej nie była nigdy tak wysoka.Foto: shutterstock/ j.chizhe

Na całym świecie przybywa producentów, którzy decyduj si na taki właśnie sposób wytwarzania ywności, rośnie równie liczba świadomych konsumentów, którzy doceniaj wysok jakość produktów. - Statystyki pokazują, że coraz więcej Polaków zaczyna jeść ekologicznie. Spożywamy coraz więcej owoców i warzyw, i mamy świadomość, jak ważną rolę odgrywają te produkty w diecie - przyznaje prezes Polskiej Izby ywności Ekologicznej, Krystyna Radkowska. - Zaczęliśmy czytać etykiety i wiemy już, że mięso to nie wszystko. Jednak w porównaniu z Europą Zachodnią ciągle mamy wiele do zrobienia.  

Posłuchaj
16:13 CZWÓRKA Ratujemy swiat - ekologia 03.12.2021.mp3 Jakie wnioski płyną z raportu "Żywność ekologiczna w Polsce 2021"? (Ratujemy świat/Czwórka)

Polscy konsumenci kupuj ywność ekologiczn przede wszystkim ze wzgldu na trosk o zdrowie własne i swoich najbliszych, ale równie przekonanie, e ywność ekologiczna jest bezpieczna, nie zawiera pozostałości pestycydów oraz wyrónia si pod wzgldem walorów smakowych. - Certyfikat, czyli ekolistek na produkcie, daje nam pewność, że jednostka certyfikująca sprawdziła, iż został on wyprodukowany zgodnie z rozporządzeniem, czyli bez środków chemicznych, bez pestycydów i regulatorów wzrostu - wyjaśnia gość Czwórki.

Żeby jeszcze bardziej wpłynąć na zmiany żywieniowe Polaków, wystartowała kampania "Jemy Eko Warzywa i Owoce". - Projektując ją, chcieliśmy przede wszystkim uświadomić konsumentom, jak odróżnić żywność konwencjonalną od ekologicznej, jakie są zalety bioproduktów, a także dlaczego - np. będąc wegetarianinem czy weganinem - należy stawiać na owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Nie zabraknie również informacji o tym, dlaczego dietę ekologiczną warto wprowadzać już od dziecka - podsumowuje Krystyna Radkowska.

Sprawdź także:

***

Tytuł audycji: "Ratujemy świat" 

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Krystyna Radkowska (prezes Polskiej Izby ywności Ekologicznej)

Data emisji: 03.12.2021

Godzina emisji: 15.15

kul


Czytaj także

System kaucyjny. Butelki z kaucją zadbają o naszą planetę

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2021 19:00
Jeszcze niedawno dzieciaki biegały do sklepów z pustymi, szklanymi butelkami, żeby je oddać i otrzymać kaucję. Dziś, kiedy duże firmy zwiększają produkcję opakowań jednorazowych, już niewiele osób o tym pamięta. System kaucyjny może to zmienić. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Elektrośmieci - nie wyrzucaj ich do kosza!

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2021 18:50
Z wyliczeń wynika, że w 2021 roku wyprodukujemy aż 57 milionów ton elektrośmieci. - To więcej niż waży Wielki Mur Chiński - przekonuje Anna Podsiadło z organizacji ElektroEko. Niestety zaledwie 17 procent takich odpadów zostanie poddanych recyclingowi.
rozwiń zwiń