Ostatnio modyfikacjami genetycznymi straszą nas wszyscy. Celebryci pozują do zdjęć ze zmutowanymi twarzami i hasłami, że GMO to śmierć. Politycy starają się roślinami zdobyć elektorat, nawet naukowcy mają skrajne zdania na temat roślin modyfikowanych genetycznie. – Możemy być skonfundowani – przyznaje Agnieszka Kręglicka, restauratorka.
Gość Katarzyny Pruchnickiej mówi, że cała koncepcja stworzenia roślin modyfikowanych genetycznie służy rolnictwu wielkoprzemysłowemu, masowemu. – Jeżeli w ogóle stajemy do wyścigu, żeby produkować więcej i taniej jedzenia, to mylimy się w pryncypiach, gubimy to, co jest w jedzeniu najważniejsze – czyli, czy ono nam służy – tłumaczy.
Znana restauratorka uważa, że GMO nie pomoże, jak argumentują jego zwolennicy, w walce z głodem na świecie. – Od czasu gdy jest produkowana żywność modyfikowana genetycznie, liczba głodujących wzrosła, więc może tutaj nie ma zależności – mówi Agnieszka Kręglicka.
Znawczyni kuchni przekonuje, że o tej porze roku powinniśmy szczególnie cieszyć się smakiem warzyw korzeniowych, który jest teraz najpełniejszy. – Teraz marchew jest najbardziej soczysta i twarda, w szczególności ta ekologiczna – przekonuje gość Trójki.
Zapraszamy do słuchania "Do południa" od poniedziałku do czwartku między 9.00 a 12.00.