Zdaje się, że wielu z nas ma podobne zdanie, co gość "Lata z Radiem". Na pewno tak uważają mieszkańcy okolic Bolonii, bo właśnie tam dwa lata temu powstało Muzeum Lodów.
Maszyny do włoskich lodów wydają około 150 mln porcji dziennie - powiedziała Julia Wollner.
Muzeum Lodów pod Bolonią prowadzone jest przez producenta maszyn gastronomicznych do produkcji lodów. - Lody są ważną częścią włoskiej kultury kulinarnej. Jest to celebracja czegoś, co jest dla Włochów bardzo ważnym elementem życia codziennego - podkreśliła.
Samo muzeum cieszy się ogromną popularnością. - Jest bardzo nowoczesne, są tam instalacje multimedialne, fotografie i filmy. Można także spróbować swoich sił i zrobić lody. To muzeum znajduje się w tym samym miejscu, gdzie działa Uniwersytet lodów - zauważyła Julia Wollner.
![/](http://redaktor.polskieradio.pl/fb149db1-a796-4b56-8963-5e3ce2669d33.file)
Włosi mają duży wkład w historię lodów, bo już starożytni Rzymianie jedli coś na kształt obecnych sorbetów - przekonuje gość Jedynki.
Jak ocenić, czy lodziarnia serwuje smaczne lody? - Moje ulubione to pistacjowe. Po lodach pistacjowych poznajemy dobrą lodziarnię. Jeśli barwa lodów jest mało zachęcająca, to znaczy, że to dobra lodziarnia, bo lody są naturalne - podkreśliła.
Rozmawiał Roman Czejarek.
Audycja "Lato z Radiem" na antenie Jedynki od poniedziałku do soboty między 9.00 a 13.00 oraz w niedziele od 10.00 do 13.00. Zapraszamy!
to