Logo Polskiego Radia
Jedynka
Piotr Grabka 01.04.2015

Święta Wielkanocne w czasie I wojny światowej

100 lat temu Wielki Tydzień też był na początku kwietnia. Wielkanoc rozpoczynała się 4 kwietnia, czyli dzień wcześniej niż w 2015 roku.
W czasie Świąt Wielkanocnych w 1915 r. żywność nie była jeszcze reglamentowanaW czasie Świąt Wielkanocnych w 1915 r. żywność nie była jeszcze reglamentowanaPolona/domena publiczna

Tradycja wielkanocna rzecz święta, więc gorączkowo robiono świąteczne zakupy. Narzekano powszechnie zarówno na brak towarów, jak i na drożyznę. Po 40-dniowym poście w Święta Wielkanocne należało jednak wyrównać utracone kalorie.

Radiowa Jedynka prezentuje "Kalendarium Wielkiej Wojny" >>>

To był dopiero pierwszy rok wojny i żywność nie była jeszcze reglamentowana. Była ona jednak bardzo droga jak na kieszeń przeciętnego Polaka. "Kurier Warszawski" informował o przedświątecznej drożyźnie. Według dziennika, w sklepach cena mięsa wieprzowego wynosiła ok. 30 kopiejek za funt, mięso wołowe było niewiele tańsze, a obu towarów brakowało na półkach. Za jaja płacono po 5 kopiejek za sztukę, a za jednego, kilkukilogramowego indyka, trzeba było dać bajeczną sumę 10 rubli. Warszawski robotnik mógł zafundować sobie na Święta taki smakołyk wydając czwartą część swojej pensji...

***

Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy

Prowadziła: Dorota Truszczak

Goście: Krzysztof Mika, Andrzej Sowa (historycy)

Data emisji: 31.03.2015

Godz. emisji: 23.12

pg/asz