Logo Polskiego Radia
Jedynka
Piotr Grabka 30.01.2015

I wojna światowa. Kto kogo weźmie głodem?

Styczeń roku 1915. Szósty miesiąc wojny. Sytuacja na wszystkich frontach bez żadnych rozstrzygnięć. Po obu stronach konfliktu problemem staje się rosnący deficyt towarów.
Niemiecka koncepcja wojny podwodnej miała służyć zniszczeniu handlu brytyjskiegoNiemiecka koncepcja wojny podwodnej miała służyć zniszczeniu handlu brytyjskiegoWikipedia/domena publiczna

Niemcy objęte są brytyjską blokadą i próbują zrewanżować się tym samym. - Cała koncepcja wojny podwodnej miała służyć zniszczeniu handlu brytyjskiego, na którym opierała się tamtejsza gospodarka. Były miesiące, gdy topiono ponad 800 tys. ton ładunku - podkreśla historyk Krzysztof Mika.

Radiowa Jedynka prezentuje "Kalendarium Wielkiej Wojny" >>>

Normą jest wprowadzanie w poszczególnych krajach różnych form racjonowania żywności i innych produktów. - W Niemczech np. w sposób wręcz kompulsywny zmuszano do oszczędzania mydła, olejów, wszelkich tłuszczów, smarów i innych produktów chemicznych. Robiono to m.in. dlatego, że Niemcom brakowało surowców do produkcji prochu. Pomysł na użycie gazów bojowych było próbą zastąpienia artylerii chemią - tłumaczy Krzysztof Mika.

***

Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy

Prowadziła: Dorota Truszczak

Goście: Krzysztof Mika, Andrzej Sowa (historycy)

Data emisji: 27.01.2015

Godz. emisji: 23.14

pg. jp