Logo Polskiego Radia
Jedynka
Piotr Grabka 11.12.2012

Co jeść i jak się ubierać, żeby nie marznąć?

Do Polski na dobre dotarła zima. Potrzeba czasu byśmy przyzwyczaili się do minusowych temperatur. Można jednak sobie pomóc i stosować się do kilku zasad.
Co jeść i jak się ubierać, żeby nie marznąć?Glow Images/East News

- Są miejsca, przez które człowiek traci dużo ciepła. Przede wszystkim jest to głowa, gdzie ucieć może nawet 40 procent ciepła. Dlatego zimą trzeba pamiętać o czapce lub nausznikach. Druga rzecz to ochrona rąk i nóg. A więc obowiązkowo buty z dobrymi wkładkami izolacyjnymi i odpowiednie rękawiczki. Poza tym, gdy podróżujemy środkami komunikacji publicznej, dobrze jest nie tylko kryć się na przystankach przed chłodem, ale również poruszać rękami i nogami - mówi Marek Leszek Krześniak, lekarz.

Oprócz cieplejszego ubioru bardzo ważna zimą jest także odpowiednia dieta. - Powinniśmy sięgać częściej po ciepłe posiłki. Na śniadanie można zjeść np. owsiankę albo kaszę, a na kolację pieczone albo gotowane warzywa. Ponadto na przekąski warto byłoby sięgać raczej nie po jakieś chłodne jogurty, tylko prędzej po orzechy lub suszone owoce. Powinniśmy też unikać alkoholu, bo on daje tylko chwilowe uczucie ogrzania, a tak naprawdę rozszerza naczynia krwionośnie i ciepło wtedy szybciej ucieka z naszego organizmu - wylicza Ewa Bieniak, dietetyk.

Więcej w materiałach Alicji Duszy.