Logo Polskiego Radia
Jedynka
Agnieszka Szałowska 31.07.2013

Żywność ekologiczna to ekościema?

Ojcem idei żywności ekologicznej jest Rudolf Steiner – austriacki filozof, który w 1924 roku w Kobierzycach (wówczas należących do Niemiec) wygłosił serię wykładów przeciwko wysokowydajnemu rolnictwu opartemu o wynalezione właśnie nawozy sztuczne.
Żywność ekologiczna to ekościema?Glow Images/East News

Dziś wieczorem w radiowej Jedynce goście audycji "Naukowy zawrót głowy" podejmą próbę odpowiedzi na wciąż powracające pytanie dotyczące zdrowej żywności - to ekościema czy produkty, dzięki którym chronimy zdrowie i środowisko?

Wciąż obecny spór między zwolennikami i przeciwnikami takich produktów. Sondaże wskazują, że 1/3 Polaków jest gotowa kupić ekoprodukty. Polska nie należy w tym względzie do czołówki światowej, tam  są  Stany Zjednoczone i Niemcy. Jednak i my notujemy roczny wzrost ekorynku o 20-30 procent. O co i dlaczego  toczy się spór? Kto ma rację?
Zbawiennej roli ekoproduktów broni dr inż. Ewelina Hallmann ze Szkoły Głownej Gospodarstwa Wiejskiego, która wykonuje badania analityczne dotyczące porównywania jakości warzyw, owoców i ich przetworów z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, a także uczestniczy w europejskim projekcie oceniającym wpływ surowców ekologicznych i wykonanej z nich paszy na stan zdrowia szczurów). Tego, że ekożywność to mit, będzie dowodził sceptyk red. Marcin Rotkiewicz – dziennikarz popularnonaukowy tygodnika "Polityka".

Do wysłuchania audycji zapraszamy 31 lipca 2013 roku o godz. 23.30. Program poprowadzi Dorota Truszczak.