Jak Europa długa i szeroka, rejestrowane są wyjątkowe sery produkowane na określonym terenie, wina ze szczególnych szczepów winogron czy chleby wypiekane w tradycyjny sposób.
Nowe kraje członkowskie, ledwo rozgościły się w unijnym systemie regionalnych smakołyków, a już zaskoczyły. Polska i Litwa postanowiły bowiem w praktyce zrealizować ideę Europy ponad granicami. Złożyły wniosek, i z powodzeniem zarejestrowały miód, wytwarzany na pograniczu dwóch krajów. Było trochę zamieszania wśród unijnych urzędników - przyznaje w rozmowie z IAR Paweł Zambrzycki, wicedyrektor Biura Promocji Żywności Agencji Rynku Rolnego.
Oprócz miodu, produkowanego na polsko-litewskim pograniczu, na liście można znaleźć jeszcze 35 produktów. Z tym wynikiem Polska jest na 8. miejscu wśród krajów, które zarejestrowały swoje regionalne smakołyki. Najwięcej - bo 254, mają Włosi.
Wszystkie polskie produkty żywnościowe chronione oznaczeniami Unii Europejskiej, można znaleźć na stronie www.trzyznakismaku.pl. Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa rozpoczęły w tym roku 3-letnią kampanię, która ma pomóc Polakom rozpoznawać europejskie znaki produktów regionalnych; Chronioną Nazwę Pochodzenia (CHNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (CHOG) i Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (GTS).
Zobacz galerię - dzień na zdjęciach>>>