Logo Polskiego Radia
Jedynka
Paweł Kurek 27.01.2014

Ocean umiera. Nie kupuj zagrożonych wyginięciem gatunków ryb

Lubisz ryby? Bądź ich świadomym konsumentem. Restauratorka Agnieszka Kręglicka - ambasadorka akcji Greenpeace "Dobra Ryba” - opowiadała, jak możemy pomóc w ochronie oceanicznej fauny.
Ocean umiera. Nie kupuj zagrożonych wyginięciem gatunków rybGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Gość radiowej Jedynki Agnieszka Kręglicka o akcji Greenpeace (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Rekin nie należy do ryb, które często goszczą na polskich stołach. Ale tuńczykiem, czy łososiem już nie pogardzimy. Lista naszych ulubionych ryb jest długa. Podobnie zresztą, jak ta zawierająca spis zagrożonych gatunków.

Każdy z nas osobno jest kroplą. Razem tworzymy ocean.

— Ryunosuke Satoro

- Są zagrożone ryby, których nie wypada jeść, np. tuńczyka błękitnopłetwego już nie powinniśmy kupować - mówiła Agnieszka Kręglicka w "Czterech porach roku" . Ta ryba, tak jak szereg innych gatunków, jest ofiarą "przeławiania". Najnowsze techniki połowu pozwalają m.in. na zarzucenie sieci o rozpiętości czterech boisk piłkarskich. W taki sposób pięćset ton ryb jest "wyrwanych oceanowi" za jednym zamachem! W pułapkę trafiają też mniej pożądane stworzenia np. delfiny. Te, po skrupulatnym sorcie, wracają w wielki błękit - martwe.

- Nowoczesne sposoby łowienia są groźne dla oceanu - podkreśliła rozmówczyni. Dodając, że takim samym zagrożeniem są hodowle ryb. Dla wykarmienia jednego kilograma łososia hodowlanego, trzeba poświęcić pięć kilogramów ryb dzikich. Dlatego gość Jedynki polecała ryby z tzw. ekstensywnej hodowli. - Norwegia stosuje bliską naturze hodowlę, jak najmniej szkodliwą - zaznaczyła.

Restauratorka radziła też, jak każdy z nas może przyczynić się do ochrony oceanicznej fauny. Organizacja Marine Stewardship Council przyznaje certyfikaty firmom, które łowią w sposób zrównoważony. Na opakowaniach niektórych produktów możemy znaleźć oznaczenie MSC. Mówiła też, aby kupować ryby, które szybciej dorastają do wagi handlowej, takie jak szprotki i makrele.

Z Jedynką zdrowiej >>> Słuchaj na moje.polskieradio.pl

Ponadto Greenpeace w poradniku  "Dobra Ryba” radzi jak "odławiać" ze sklepów te właściwe gatunki. Poradnik można ściągnąć ze strony organizacji greenpeace.pl

Zapraszamy do wysłuchani całej rozmowy z Agnieszką Kręglicką.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00.

(pkur/tj)