Mistrz kulinarny i przewodniczący Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarek Uściński podkreśla, że podstawą dobrego dania mięsnego lub rybnego jest dobre pochodzenie produktów. - W sklepowych rybach mrożonych bywa 40 procent wody - przestrzegł.
Goszcząc w audycji "Smaki zdrowia" kucharz polecał słuchaczom Jedynki dania, których podstawą są śledzie i dorsze. - Dorsz może być sauté, oprószony jedynie mąką oraz solą i podany na kiszonej kapuście przesmażonej z odrobiną przyprawy 5 smaków - powiedział Uściński w rozmowie z Anną Popek.
Ci, którzy lubią kminek, mogą go dodać do kapusty. Kwestia dodatku do ryby także zależy od gustu.
Przepisy kulinarne w Polskim Radiu >>>
Ryby to zdrowy pokarm zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Fot. East News/Glow Images
Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>
Jarosław Uściński swoją kulinarną pasję realizuje także poprzez współpracę z młodymi, z których już dziś jest dumny. Wspiera reprezentację Polski juniorów na olimpiadach kulinarnych i jest członkiem zespołu Polish BBQ Kings, z którym w minionym roku zdobył pierwsze miejsce w prestiżowej kategorii "sos barbecue" na Mistrzostwach Świata w Grillowaniu.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą przygotowała i prowadziła Anna Popek.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok. godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
(asz)