Logo Polskiego Radia
Jedynka
Tomasz Owsiński 26.11.2013

Kurczak pieczony, kaczka, a może gęś?

Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się kaczki, gęsi, indyki i perliczki. Czy wyprą tańszego kurczaka, czy są lepsze? Na te pytanie próbował odpowiedzieć w radiowej Jedynce znany restaurator Maciej Kręglicki.
Kurczak pieczony, kaczka, a może gęś?Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Udka kacze czy gęsie są pyszne - Marcin Kręglicki o daniach z drobiu (Jedynka/Cztery pory roku)

- Moje skojarzenia kulinarne, gdy rozmawiamy o kurczaku są związane z wyjazdami na majówkę. Z kolei, gdy zasiadam do obiadu rodzinnego to myślę już o kaczce, gęsi, a czasami o indyku. Oczywiście wspomnienie babcinego rosołu z kury z odrobiną wołowiny i domowym makronem, to jest coś do czego bym chciał zawsze wracać. To kura wówczas króluje. (...) później obsmażona na patelni i podlana śmietaną. Nie było nic lepszego - wspominał gość "Czterech pór roku".

Restaurator zachwalał także mięso z gęsi przyznając, że w Polsce nie jest tak popularne jak choćby w Austrii czy Niemczech. - Gęś jest droższa w produkcji, ale to mięso ma swój charakter, różne sposoby przygotowania i hodowli - powiedział.

Maciej Kręglicki zauważył, że w Polsce dania z gęsi czy kaczki przyrządzane są najczęściej przy okazji świąt, urodzin czy imienin. Restaurator podał jeden ze sposobów przygotowania tego mięsa. - Konfitowanie, czyli wolne smażenie w głębokim tłuszczu nie jest takie skomplikowane. Udka zalewa się smalcem i smaży przez trzy godziny, do tego dodaje się sól, pieprz, ziele angielskie, czosnek i liść laurowy. To jest pyszne! - zachwycał się.

Kręglicki przyznał, że w restauracjach od kilku lat panuje moda na serwowanie dań z gęsi. - Staramy się dopasowywać do sezonu i produktów, które mają najlepszy smak w danym okresie. W tej chwili mamy gęsinę na świętego Marcina - dodał.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!

to