Ceny drobiu spadną, a konsumpcja wzrośnie W ubiegłym roku Polak zjadł 29,5 kg mięsa drobiowego, w tym roku - 30,5 kg, to więcej niż wynosi średnia unijna. Zobacz więcej na temat:
Głupia gęś, czyli kiepski obraz ptactwa w języku Kurzy móżdżek, brzydkie kaczątko, szarogęszenie i indyczenie się - to tylko kilka językowych przykładów na to, że ptactwo przez Polaków nie jest najlepiej postrzegane. Zobacz więcej na temat: język polski Małgorzata Tułowiecka poprawna polszczyzna rolnictwo
Usta pełne pierza, czyli drób i nie tylko Rozmowa o ptactwie jadalnym w polszczyźnie - jego nazwach, symbolice, frazeologii, a także o obecności tych zwierząt w literaturze. Zobacz więcej na temat: język polski poprawna polszczyzna rolnictwo
Polska największym producentem drobiu w UE W 2014 r. zostaliśmy europejskim liderem w produkcji drobiu. Sprzedajemy więcej nie tylko w UE - pisze "Rzeczpospolita". Zobacz więcej na temat: produkcja Unia Europejska żywność
Kurczak pieczony, kaczka, a może gęś? Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się kaczki, gęsi, indyki i perliczki. Czy wyprą tańszego kurczaka, czy są lepsze? Na te pytanie próbował odpowiedzieć w radiowej Jedynce znany restaurator Maciej Kręglicki. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska przepisy kulinarne żywność
Zapach poranka Dziś w naszej kuchni propozycja rodzinnej zabawy z naleśnikami, ale także kurczak faszerowany młodą kapustą. Zobacz więcej na temat: gotowanie naleśniki
Zapach poranka W kuchni cieszymy się tym co przyniosło lato. Będzie polędwica wołowa z gruszką i grillowane udko kurczaka faszerowane grzybami. Zobacz więcej na temat: pokazy mody polędwica