Zdaniem ekspertki, nie ma znaczenia, czy rano wypijemy filiżankę kawy czy herbaty, bo oba napoje zawierają związki podnoszące ciśnienie krwi i działają pobudzająco. Mitem natomiast jest, że jeśli dbamy o linię, to powinniśmy jeść wyłącznie razowe pieczywo. - Ciemny chleb ma niewiele mniej kalorii niż biały, natomiast więcej składników mineralnych i witamin z grupy B - mówi Małgorzata Drywień.
Jak tłumaczyła, mięso też nam nie zaszkodzi, ale w rozsądnej ilości ok. 250 g dziennie. Należy za to uważać na ryby, bo mogą zawierać groźne dla zdrowia metale ciężkie.
Natomiast na przeziębienie zamiast pić herbatę z cytryną lepiej zjeść kiwi czy miseczkę czarnych porzeczek. - Zawierają więcej witaminy C - doradza gość Jedynki.
Co koniecznie powinno znaleźć się w naszym jadłospisie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: dr Małgorzata Drywień (specjalistka od żywienia z SGGW w Warszawie)
Data emisji: 12.10.2014
Godzina emisji: 9.00-12.00
mw, tj