Logo Polskiego Radia
Jedynka
Marta Grzymkowska 27.12.2017

Nie wyrzucaj jedzenia, oddaj je głodnym

Po Świętach zwykle zostaje nam sporo jedzenia, które niestety często ląduje na śmietniku. Tymczasem można przynieść je do Jadłodzielni i w ten sposób pomóc innym. I nie chodzi tu tylko o żywność w puszkach czy słoikach, ale także o świeże potrawy.
Posłuchaj
  • Karolina Hansen z Jadłodzielni o tym, co zrobić z nadmiarem jedzenia (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

- Dzielimy się tym, co ugotowaliśmy i nam zostało, ale nadal jest dobre, smaczne i zdrowe. Tak działa foodsharing - wyjaśnia Karolina Hansen z Jadłodzielni. 

Punktów, w których można zostawić żywność, w całej Polsce jest ponad 20, a w samej Warszawie - 9. Cała idea opiera się na anonimowości i jak najmniejszej ingerencji organizatorów. W wyznaczonych punktach stoją lodówki lub szafki, do których wkłada się przywiezione potrawy i z których się je zabiera. - Nie stoimy tam i nie kontrolujemy, kto i ile bierze. Poczęstować się może każdy. Możemy przywieźć swoje jedzenie i jednocześnie wziąć coś innego - mówi Karolina Hansen.

Pamiętajmy, by oddając żywność, upewnić się, że nie jest ona zepsuta. Z audycji dowiecie się, gdzie dokładnie znajdują się punkty Jadłodzielni.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Karolina Hansen (Jadłodzielnia)

Data emisji: 27.12.2017

Godzina emisji: 10.22

mg/ag