Logo Polskiego Radia
Jedynka
Konto Usunięte Konto Usunięte 12.09.2018

Niepowtarzalny smak pierogów z mięsem żubra

- Jak smakuje mięso żubra? Po prostu trzeba spróbować i samemu się przekonać – powiedział restaurator Wojciech Jakimiuk. Coraz więcej restauracji na Podlasiu ma w swojej ofercie dania z mięsa żubra, jak np. tatar lub też potrawy z mięsem żubra, jak np. pierogi.
Posłuchaj
  • Dania z mięsa żubra zdobywają uznanie smakoszy (Cztery pory roku/Jedynka)

Mięso nie należy do najtańszych, ale zdobywa coraz większą popularność w lokalach z kuchnią regionalną. - Goście, którzy przyjeżdżają na Podlasie chętnie próbują pierogów z tym mięsem. Ciężko porównać ten smak mięsa żubra do jakiegokolwiek innego – stwierdził Wojciech Jakimiuk.  

Jak to możliwe, że mięso zwierząt chronionych znalazło się na talerzach w restauracjach? Gdzie można kupić mięso żubra? Zapraszamy do wysłuchania materiału reporterskiego. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Monika Tarka i Robert Kilen

Reporter: Izabela Muczyńska

Goście: Wojciech Jakimiuk (kierownik gastronomii w restauracji Lipcowy Ogród w Białymstoku), Beata Bezubik (regionalny dyrektor ochrony środowiska w Białymstoku)

Data emisji: 12.09.2018

Godzina emisji: 11.41

abi