- Poza tym,żze warzywa zawierają dużo witamin, soli mineralnych, czy błonnika, to jednocześnie zawierają dużo wody, a wiec mało kalorii - zachwala Małgorzata Krukowska, dietetyk. Dlatego jedząc warzywa nie utyjemy. A ponieważ tendencja w społeczeństwie jest taka, że w ogóle jemy za dużo, więc w tym momencie warzywa staja się dobrym wypełniaczem. - Dobrze warzywa dodawać do każdego posiłku, bo wtedy będziemy jedli mniej tych innych, bardziej tuczących potraw - radzi gość radiowej Jedynki.
Warzywa i owoce zawierają również antyoksydanty. - To są substancje, które walczą w organizmie człowieka z wolnymi rodnikami, a wolne rodniki to z kolei substancje, które przyspieszają starzenie się komórek i prowadzą do różnych niekorzystnych zmian - wyjaśnia dietetyk w "Czterech porach roku". Dobrze by było, gdyby dziennie każdy jadł pół kilograma warzyw i owoców.
Warzywa należą do potraw zasadotwórczych, wiec pomagają utrzymywać właściwą kwasotę w organizmie. Dostarczają magnezu i potasu, a są to składniki niezbędne dla organizmu.
Królem owoców w Polsce są niewątpliwie jabłka. Sperawdza się powiedzenie, że jedno jabłko dziennie uchroni cię od wizyty u lekarza. Ale dietetyk podkreśla, że warto jeść wszystkie warzywa i owoce, gdyż najważniejsza jest różnorodność.
Żeby warzywa nie traciły na wartości trzeba je przygotowywać raczej krótko i krótko gotować, wrzucając na wrzącą wodę. Bo warzywom szkodzi długi moczenie w wodzie.
Rozmawiał Wiesław Molak.
(ag)