Logo Polskiego Radia
Jedynka
Tomasz Jaremczak 24.12.2013

Maciej Nowak: jestem dumny z wigilijnego karpia

- Jest cudowną, tłustą rybą, która bardzo dobrze smakuje w każdej postaci - powiedział w radiowej Jedynce krytyk kulinarny Maciej Nowak. Jego zdaniem powrót do tradycyjnych potraw wyjdzie nam wszystkim na dobre.
Krytyk teatralny i kulinarny Maciej NowakKrytyk teatralny i kulinarny Maciej Nowak PAP/Grzegorz Jakubowski

Ekspert zapewnił, że nie jest tradycjonalistą, ani nawet osobą religijną, ale lubi, gdy w wigilijny wieczór na stole pojawiają się szczególne potrawy. Należy też do nich karp. - Rozumiem, że są sandacze i łososie, ale karp od XIII wieku dominował na polskim stole wigilijnym - powiedział.

Maciej Nowak przyznał, że już od kilku dni wyjada w różnych restauracjach dania z karpia, które są w ofercie świątecznej. - Bardzo lubię tę rybę. Wszystko to, co jej się zarzuca, można wyeliminować - zapewnił. Jeżeli kupimy kłusowanego karpia ze stawów łazienkowskich to będzie on pachniał mułem. Jednak w profesjonalnych hodowlach karpie na miesiąc przed odłowem przenosi się do basenów z bieżącą wodą, która wypłukuje z nich błoto. Natomiast jeśli drażnią nas w karpiu ości to powinniśmy kupić filety specjalnie przyrządzane w maszynie, która co 2 milimetry przecina tuszkę ryby. - Dzięki temu małe ości zostają pocięte i podczas smażenia w kuchni rozpadają się. Można taki filet z karpia jeść jak schabowego nie przejmując się niebezpieczeństwami - zapewnił Nowak w rozmowie z Kamilą Terpiał-Szubartowicz.

Święta z Jedynką - spędźmy ten czas razem >>>

Maciej Nowak przypomniał, że tradycję hodowli karpia zapoczątkowali na polskich ziemiach Cystersi. - Od XIII wieku nieustająco są na południu Polski stawy, które rok w rok produkują karpie - powiedział gość "Popołudnia z Jedynką". Jego zdaniem zasadą w kuchni powinna być wiedza o tym, skąd dany produkt pochodzi, nie  wystarczy tylko czytać oznaczeń na opakowaniach. - Mamy tak mało fajnych rozrywek. Może warto wybrać się na wycieczkę do producenta żywności. Może warto pojechać do stawów Pustelnia pod Kazimierzem Dolnym i tam zobaczyć jak hodowane są ryby. Tam też znajdziemy karpia bez ości, absolutnie cudownego - powiedział Nowak.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

"Popołudnie z Jedynką" od poniedziałku do piątku między godz. 15.00 a 19.00. Zapraszamy!

tj