Dagmara i Piotr Andryszczakowie Potrawy wielkanocne to m.in. gotowane jajka, zdobione na wszelkie sposoby, czy mazurki z wizerunkami pingwinów lub krajobrazem górskim. Pieczony samodzielnie chleb, a także wędzone wędliny
14 tys. km od Polski świąteczne śniadania niewiele różnią się od tych "na miejscu". - Jednym z nieodłącznych elementów świąt są jajka, a utrzymanie świeżych jaj w warunkach stacji polarnej jest skomplikowane. Przede wszystkim trudny jest już sam transport, bo płyną one statkiem kilka miesięcy wcześniej. Trzeba je wówczas regularnie odwracać "do góry nogami", choćby po to, by móc zrobić z nich potem pisanki - wspominała Dagmara Andryszczak. Jak przyznała, uczestnikom polarnych wypraw podczas świąt najbardziej brakuje bliskich. - W ubiegłym roku staraliśmy sobie to rekompensować wspólnym towarzystwem. Każdy zobowiązał się, że coś przygotuje, tak, by święta wyglądały "prawie jak w domu" - mówiła w rozmowie z Czwórką.
Dagmara i Piotr Andryszczakowie Właściwie wszystkie zwierzęta, od słoni morskich, po pingwiny, podchodziły niemal bezpośrednio pod stację. Nie bały się ludzi, bo na lądzie nie mają naturalnych wrogów. Utrzymywaliśmy je na dystans, ale obserwowaliśmy mnóstwo zachowań i okazało się,, że np. pingwiny białobrewe są bardzo ciekawskie
Jak w świątecznej komunikacji wykorzystywane są stacje radiowe, jak Polacy świętują wspólnie z Brazylijczykami, których stacja badawcza znajduje się nieopodal polskiej, a także, jak w okresie pozaświątecznym wygląda codzienność na Stacji Arctowskiego? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.
***
Tytuł audycji: Tędy po trendy
Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Mateusz Kulik
Gość: Dagmara i Piotr Andryszczakowie (podróżnicy, twórcy vloga "Dom pod biegunem")
Data emisji: 16.04.2017
Godzina emisji: 9.05
kd/mz