Logo Polskiego Radia
Czwórka
Karina Duczyńska 05.02.2018

Gujawa - karaibska siostra gruszki

Gujawa słynie z właściwości antyseptycznych i przeciwpasożytniczych, ze względu na wartości odżywcze ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, jej liście sprawdzają się w łagodzeniu... bólu zębów.
Posłuchaj
  • Jak działa gujawa i dlaczego warto po nią sięgnąć? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

papaja dziewczyna 1200.jpg
Papaja. Jak działa na nas "owoc aniołów"?

Gujawa pospolita, nazywana też gruszlą właściwą, rosnąca m.in. w Ameryce Płd., to okrągłe owoce o miąższu białym, żółtawym lub różowym, w zależności od stopnia dojrzałości. - To owoc bardzo bogaty w antyoksydanty, m.in. witaminę C, której ma aż czterokrotnie więcej niż pomarańcza - mówiła Paula Nagel z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Jest także źródłem betakarotenu, który opóźnia starzenie się organizmu. Ma niską zawartość cukru i tłuszczu, reguluje także naszą perystaltykę jelit.

Jak smakuje gujawa i co wspólnego ma z popularną gruszką? Jak je się gujawę, czy można ją jeść na surowo i który rodzaj tego owocu świetnie sprawdza się w roli dodatku do naleśników? O tym w nagraniu materiału reporterskiego.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 5.02.2018

Godzina emisji: 12.47

kd/kul