Logo Polskiego Radia
Czwórka
Paulina Jakubowska 15.09.2018

Szykuj bento - jak Japończycy od 1500 lat

- Bento to nie tylko wycinanki i figurki z ryżu, nad których przygotowaniem trzeba spedzić dużo czasu, to przede wszystkim zbilansowany posiłek zamknięty w pudełku - mówi Malwina Bereła, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".
Posłuchaj
  • Malwina Bereła opowiada o tradycji bento i pakowaniu polskich lunchboxów (Rozbiegani/Czwórka)
Czytaj także

Bento ma już wiele setek lat. To tradycyjny posiłek, który Japończycy zabierają do pracy albo do szkoły, czasem na wycieczkę. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z V wieku naszej ery. Wtedy Japończycy wyruszali polować lub łowić ryby, zabierali ze sobą podsuszany ryż, który po wymieszaniu z woda rolowano w małe porcje. Dzisiejsze bento zawiera ryż lub makaron, mięso lub rybę i warzywa lub owoce. 

- Bento to zawsze zbilansowany posiłek - mówi gość Kariny Terzoni. - Możemy lepić figurki, wycinać, ale wystarczy, gdy tylko go dobrze skomponujemy i estetycznie ułożymy w pudełku - dodaje. 

Joanna Budzis Karina Terzoni 1200.jpg
Joanna Budzis: biegaj, będziesz bardziej kreatywny

Podstawową zasadą bento jest to, że powinno ono obejmować wszystkie grupy pokarmów: węglowodany, białka, tłuszcze, warzywa, owoce. Malwina Bereła podkreśla, że nie musi być to kuchnia azjatycka, w swojej książce zawarła wiele kompozycji dostosowanych do dań polskich. - Bento to różnorodność. Pozwala na zagospodarowanie resztek "z wczoraj", zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia - podkreśla autorka. - Warto łączyć codzienne gotowanie z gotowaniem "do pudełka" - dodaje. 

Co więc zapakować do polskiego lunchboxa? Jak przygotowywać warzywa? Od czego zacząć pakowanie pudełek? I czy bento to też dobry sposób na szkolne posiłki dla dzieci? O tym w rozmowie z "Rozbieganych". 

***

Tytuł audycji: Rozbiegani

Prowadzi: Karina Terzoni

Gość: Malwina Bareła (autorką bloga Filozofia Smaku, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento")

Data emisji: 14.09.2018

Godzina emisji: 10.12

pj