- Możemy domniemywać, że posiłki które są gorące, smażone w dużej ilości tłuszczu będą bardziej kaloryczne niż te grillowane, dodane do sałatki. Ale sama temperatura podania nie wpływa na ich kaloryczność - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyk.
Posiłki zimne i ciepłe dostarczają nam tych samych wartości odżywczych - liczy się ich skład. - Zimne posiłki są tak samo pełnowartościowe - podkreśla ekspertka.
Temperatura obróbki produktów spożywczych może mieć znaczenie u osób borykających się z problemami zdrowotnymi np. zapaleniem błony śluzowej żołądka lub wrzodami. - W takich wypadkach surowizna nie jest zalecana - zwraca uwagę dietetyczka. - W takich przypadkach trzeba uważać i poddać pewnej obróbce cieplnej dany produkt, ale nie znaczy to, że musimy zjadać go na ciepło - dodaje.
Czy latem powinniśmy jeść więcej zimnych dań, a zimą ogrzewać się ciepłą zupą? Co z przyprawami "rozgrzewającymi" nasze dania? O tym m.in. w materiale Weroniki Puszkar.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Mateusz Kulik
Data emisji: 6.09.2018
Godzina emisji: 12.30
pj/ac