Logo Polskiego Radia
Czwórka
Paulina Jakubowska 06.09.2019

Kalorie w ciepłych i zimnych posiłkach

Temperatura posiłków nie wpływa na ich kaloryczność. Znaczenie może mieć jedynie sposób ich przygotowania. 
Posłuchaj
  • Ciepłe i zimne posiłki - jak to jest z ich kalorycznością? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

- Możemy domniemywać, że posiłki które są gorące, smażone w dużej ilości tłuszczu będą bardziej kaloryczne niż te grillowane, dodane do sałatki. Ale sama temperatura podania nie wpływa na ich kaloryczność - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyk. 

Posiłki zimne i ciepłe dostarczają nam tych samych wartości odżywczych - liczy się ich skład. - Zimne posiłki są tak samo pełnowartościowe - podkreśla ekspertka. 

Temperatura obróbki produktów spożywczych może mieć znaczenie u osób borykających się z problemami zdrowotnymi np. zapaleniem błony śluzowej żołądka lub wrzodami. - W takich wypadkach surowizna nie jest zalecana - zwraca uwagę dietetyczka. - W takich przypadkach trzeba uważać i poddać pewnej obróbce cieplnej dany produkt, ale nie znaczy to, że musimy zjadać go na ciepło - dodaje. 

Czy latem powinniśmy jeść więcej zimnych dań, a zimą ogrzewać się ciepłą zupą? Co z przyprawami "rozgrzewającymi" nasze dania? O tym m.in. w materiale Weroniki Puszkar

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Mateusz Kulik

Data emisji: 6.09.2018

Godzina emisji: 12.30

pj/ac