Logo Polskiego Radia
Czwórka
Karina Duczyńska 25.11.2019

"Zmieniaj dietę, nie klimat" - jak ratować Ziemię rezygnując z mięsa?

Nie tylko samochody czy fabryki zatruwają Ziemię. Bardzo podobny efekt mają przemysłowe hodowle zwierząt. Dlatego nasza świadoma decyzja o przejściu na wegetarianizm bądź weganizm może przyczynić się do ochrony środowiska.
Posłuchaj
  • W jaki sposób hodowle zwierząt przyczyniają się do degradacji środowiska? (Ratujemy świat/Czwórka)
Czytaj także

sklep moda ubrania wystawa 1200 .jpg
Recykling w modzie. Mniej znaczy kreatywniej

Do ograniczenia spożycia mięsa o połowę do 2050 roku wzywa Europejczyków Greenpeace. Współautorami raportu tej organizacji są uznani naukowcy. - Całkowita produkcja żywności, wliczając zarówno hodowle zwierząt, jak i uprawy roślin, stanowią największe zagrożenie dla środowiska i odpowiadają za utratę 70 proc. różnorodności biologicznej, zużywają jedną trzecią lądów i ok. 70 proc. zasobów wody słodkiej - mówi Marta Grzybowska. - To też przynajmniej 24 proc. całkowitej globalnej emisji gazów cieplarnianych. 

ZOBACZ TAKŻE Jak pozbyć się z domu CO2 >>>


Pixabay trekking spacer wyprawa turysta 1200.jpg
#ZostajęnaZiemi Bądź eko i postaw na mikrowyprawy >>>

Jak wyliczała Kasia Dydo, 86 proc. wszystkich zwierząt na świecie stanowią zwierzęta hodowlane, a tylko 14 proc. naturalnie żyjące. - Odkąd przejęliśmy zachodni styl odżywiania, czyli zawierający dużą ilość produktów odzwierzęcych i wysokoprzetworzonych, mamy w Polsce problem z otyłością, chorobami układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory. W naszym kraju w ostatnim czasie maleje spożycie mięsa czerwonego, ale rośnie spożycie drobiu - tłumaczyła Anna Żuchniewicz. Jak podkreślała, wciąż pokutuje w Polsce przeświadczenie, że mięso powinno być podstawowym składnikiem diety. - To, że bez mięsa, nabiału i produktów mlecznych będziemy mieli anemię, że to jedyne źródła białka, to stereotypy, propaganda. Przemysł wychowuje konsumenta od najmłodszych lat. Dzieciom przekazywany jest obraz szczęśliwych krów, które chodzą po łące, a rzeczywistość jest zupełnie inna - mówiła ekspertka.

ZOBACZ WIĘCEJ Segregacja śmieci - jak robić to właściwie? >>>

O tym, jak zmieniać dietę nie klimat, jakie szkody powoduje konsumpcja mięsa i jakie jeszcze korzyści płyną z diety roślinnej -  w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie mówiliśmy m.in. też o tym, czym jest nasz indywidualny ślad węglowy i ile zanieczyszczeń każdy z nas emituje do środowiska? Czym jest tzw. zrównoważona hodowla i czy jest możliwa? Jak przejść na dietę roślinną mądrze i dlaczego warto zrobić sobie miesiąc bez mięsa, by sprawdzić, co się wówczas wydarzy?

***

Tytuł audycji: "Ratujemy świat" 

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Anna Żuchniewicz (ekspertka ds. żywienia Fundacji VIVA!), Marta Grzybowska (specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki WWF Polska)

Data emisji: 26.11.2019

Godzina emisji: 14.18

kd/pj