Logo Polskiego Radia
Czwórka
migrator migrator 05.07.2010

Kuchnia molekularna i ABC retuszu

O potrawach gotowanych w ciekłym azocie i o poprawianiu zdjęć wczoraj i dziś donosił "Czwarty wymiar" 2 lipca.
Kuchnia molekularna i ABC retuszuGlow Images/East News

Jeżeli macie dość schabowego z ziemniakami i kapustą, to mamy coś specjalnie dla Was: dania prosto z kuchni molekularnej. Chociaż w warunkach domowych trudno poddawać jedzenie obróbce ciekłym azotem – jeśli tylko będziecie mieli okazję spróbować tak spreparowanych pokarmów, nie wahajcie się! Doznania smakowe są niezwykłe. Przekonała się o tym nasza reporterka Marta Hoppe, dla której gotował szef molekularnej kuchni Jacek Grochowina.

ABC retuszu

Zdjęcia nie tylko pozwalają na zatrzymanie ulotnych chwil, ale również na ich… korektę. A dokładniej: pozwalają na to programy do obróbki zdjęć. Dzięki nim możemy rozjaśnić zbyt ciemne fotografie, manipulować kontrastem, balansem bieli, możemy również – choć to wyższa szkoła jazdy – „poprawić” cerę lub figurę, nie mówić już o całkiem poważnych „operacjach plastycznych”…

O historycznych i współczesnych metodach poprawiania zdjęć w reportażu Kasi Klepaczewskiej.