Wegański nie oznacza, że zdrowy. Też może być tłusty i pełen stabilizatorów
Oszałamiający wygląd grzyba o nazwie soplówka jeżowata i jego smak, który niektórzy przyrównują do owoców morza to nie jedyne jego walory. Ten grzyb znany jest z tego, że jest prawdziwą bombą zdrowotną.
04:07 czwórka stacja nauka 10.09.2020.mp3 O właściwościach soplówki jeżowatej opowiada Radek Kruczek, coach zdrowia i koordynator programów Wellness (Stacja Nauka/Czwórka)
- Soplówka jeżowata to grzyb medyczny. Przywędrowała do nas z medycyny chińskiej. W Chinach używana jest od setek lat - mówi Radek Kruczek, coach zdrowia i koordynator programów Wellness. - Dziś świat Zachodu jest bardziej otwarty na to, żeby szukać sposób na wspieranie swego zdrowia czy leczenia dolegliwości. Widzimy, że medycyna konwencjonalna, zachodnia jest młoda, ma może 150 lat i nie ze wszystkim problemami sobie dobrze radzi. Dlatego szukamy. Jesteśmy otwarci i na profilaktykę zdrowia, i na to, co medycyna Wschodu poleca - dodaje.
Płaty tego grzyba mogą mieć wielkość nawet do 40 cm, a jego owoc wygląda jak biała, lwia grzywa. Soplówka jeżowata wykazuje silne działanie neuroregeneracyjne, dodatkowo grzyb ten chroni przed wrzodami żołądka, poprawia funkcje poznawcze, łagodzi zmęczenie, wspomaga walkę z depresją. Może mieć też potencjalne zastosowanie w chorobach takich jak Parkinson czy Alzheimer.
- W dużym uproszczeniu, jest to coś, co ma pomóc w lepszym funkcjonowaniu układu nerwowego, żeby lepiej działał, lepiej się regenerował - podkreśla ekspert. - Są badania naukowe, które to potwierdzają, są osoby, na które to działa, ale i takie, które nie czują specjalnej różnicy. Co ważne: na pewno jest to bezpieczny produkt - dodaje.
Posłuchaj także:
Soplówka jeżowata ma sporo substancji aktywnych. One mogą też wspomóc nasze funkcje kognitywne czy zwiększyć koncentrację.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Maciej Wójcik
Materiał: Agata Nowotnik
Data emisji: 10.09.2020
Godzina emisji: 12.44
pj