04:54 [CZWORKA] Stacja Nauka 20 listopad 2020 woda.mp3 Woda z kranu - co wpływa na jej smak? (Stacja Nauka/Czwórka)
Kim jest supertaster i dlaczego nie lubi warzyw?
Problemy ze smakiem mogą być wynikiem wtórnego zanieczyszczenia wody. - Woda w laboratoriach MPWiK jest badana wielokrotnie w ciągu dnia i musi spełniać wszelkie obowiązujące normy - mówi zabela Łukaszuk-Dziuba kierowniczka Zakładów Laboratoriów MPWiK w Warszawie. - Jednak podczas przepływu przez rurociągi, a zwłaszcza instalacje w budynkach docelowych, może zmienić smak, na co przede wszystkim mają na to wpływ związki chemiczne - wyjaśnia.
Sprawdź także:
Przyprawy - patrz na datę ważności. Chroń się przed alergią i pleśnią
Ważną rolę odgrywa także temperatura. - Optymalną temperaturę wody do spożycia określa się zazwyczaj na 5 do 10 st. C. - tłumaczy ekspert. - Jednak w niektórych instalacjach rury z ciepłą i zminą wodą leżą tak blisko siebie, że zimna woda w kranie i tak będzie ciepła.
Jednym z najlepszych sposobów na poprawę smaku wody jest węgiel aktywny. To właśnie on jest uznawany za jeden z najlepszych adsorbentów zanieczyszczeń, a stosuje się go gównie z myślą o poprawie właściwości organoleptycznych wody.
Nie zostawiaj na noc szklanki wody obok łóżka / Jasna Strona
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Oliwia Krettek
Data emisji: 20.11.2020
Godzina emisji: 12.30
kul