Czwórka
Ula Kaczyńska
11.07.2016
Pomidorowa jako dzieło sztuki. Przypadek Andy'ego Warhola
- Jedzenie staje się przedmiotem sztuki współczesnej. A pierwsze kroki w tym kierunku stawiał Andy Warhol ze swoją pomidorówką - opowiada Konrad Schiller, kurator sztuki z CSW w Warszawie.
Posłuchaj
-
Jak Andy Warhol wyniósł zupę w puszce do rangi sztuki? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także
Zupa pomidorowa w puszce marki Cambell's to był symbol rozwoju cywilizacyjnego, jaki nastąpił w latach 60. w Stanach Zjednoczonych. - Warhol wykorzystał ją, bo w swojej sztuce sięgał po rzeczy łatwe do przeniesienia. Zwykłe przedmioty w jego rękach stawały się artefaktami - opowiada gość Czwórki.
Andy Warhol wiedział też, jak wzbudzać kontrowersje, podsycać pożądanie i zarabiać na tym pieniądze. W audycji sprawdzamy, jak wiele byli w stanie zrobić fani sztuki dla… reprodukcji raz w jakich warunkach powstał film o hamburgerze.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Goście: Konrad Schiller (kurator sztuki z Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie)
Data audycji: 10.07.2016
Godzina audycji: 15.10
kul/jp