Logo Polskiego Radia
Czwórka
Apolonia Cichocka 19.11.2017

Jak smakuje kino Davida Lyncha?

- W latach 70., czasach kiedy David Lynch był początkującym filmowcem, codziennie odwiedzał tę samą, typowo amerykańską restaurację serwującą hamburgery, frytki i kawę. To tam rodziły się pierwsze pomysły na filmy - opowiadała Małgorzata Steciak, dziennikarka filmowa.

Powrót "Twin Peaks" w 2017 roku pozwolił nam zajrzeć do odrealnionego świata Davida Lyncha, wyrazistych bohaterów i... niezapomnianej kuchni. - Jedzenie było ważne w jego kinematografii z różnych względów. I nie chodzi tutaj wyłącznie o kawę i ciastka znane z miasteczka Twin Peaks. Scena posiłku z filmu "Głowa do wycierania" uznawana jest za jedną z najbardziej znanych scen obiadowych - mówiła dziennikarka.

Kino Lyncha to mistrzowska mieszanka stylów, które na pozór nie mają ze sobą wiele wspólnego. Reżyser z właściwą dla siebie wrażliwością balansuje na granicy sennego realizmu i surrealistycznego kina grozy - Styl lynchowski to taki, który łączy groteskę z czymś bardzo przyziemnym. W scenach serialowego Twin Peaks byliśmy na tropie mrocznej, kryminalnej zagadki, by w tej samej sekundzie na stół wjechały aromantyczne pączki - wyjaśniała.

Dlaczego David Lynch tak często wykorzystywał restauracje jako tło dla wydarzeń w swoich filmach? W jaki sposób za pomocą kulinarnych rytuałów portretuje społeczne relacje i jakie miejsce w jego filmach i życiu zajmuje czarna kawa? O symobolice posiłków w filmach Davida Lyncha rozmawialiśmy z dziennikarką filmową Małgorzatą Steciak. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

W audycji zajrzeliśmy także do toruńskiego Centrum Sztuki Współczesnej, w którym od listopada trwa wystawa prac tego wybitnego reżysera. Wśród udostępnionych instalacji można zobaczyć m.in. talerze, na których David Lynch namalował komiks.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Steciak (dziennikarka filmowa)

Data emisji: 19.11.2017

Godzina emisji: 15.10

ac/mg