Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 20.08.2018

"Weźmij miodu" dla choleryka i melancholika

- W książce Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, najstarszej polskiej książce kucharskiej, miód występuje tylko cztery razy - mówi Piotr Zwierzchowski, ekspert z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie. - Wbrew pozorom świadczy to jego ogromnej popularności - dodaje. 
Posłuchaj
  • Piotr Zwierzchowski opowiada o znaczeniu pszczół - dawniej i dziś (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

- W dawnych czasach miód był popularny, jako jeden z niewielu słodziw - podkreśla gość Beaty Kwiatkowskiej. - W literaturze XVI i XVII wieku , czyli tej którą zajmujemy się w Muzeum, odnajdujemy liczne wzmianki o miodzie. Wtedy nie znano cukru buraczanego, był trzcinowy, dość drogi i trudno dostępny. Każdy kucharz dodawał miodu do swoich dań - dodaje.

Dawniej wierzono, że pszczoły i inne owady wywodzą się ze zgniłości, z martwego zwierzęcia. Pszczoły miały pochodzić z bydła, królowa wychodzić z jego głowy Piotr Zwierzchowski

W dawnych recepturach dań nie podawano gramatur. Ograniczano się do napisania: "Weźmij woła", "weźmij kardamonu" czy "weźmij miodu". Już wtedy też znano jego dobroczynne, zdrowotne działanie. - Kuchnia i medycyna przenikały się. Stosowano tzw. kuchnię humoralną, pod dany typ osobowości - mówi Piotr Zwierzchowski. - Miód, jako produkt ciepły i suchy, zalecany był cholerykom i melancholikom - dodaje. 

pszczoły_1200.jpg

"Historia pszczół" - nienużąca pogadanka o pszczołach

Dobroczynne działania miodu znał też nadworny lekarz królowej Marii Kazimiery, Jan Fryze, i skwapliwie go wykorzystywał. Król Jan III również gustował w miodowych smakołykach, a duże znaczenie pszczół w tamtym okresie odzwierciedlone jest na plafonach Pałacu w Wilanowie. Jakie znaczenie ma miód dziś? Co ma z nim wspólnego architektura i design? Czym jest bartnictwo i co jedzą pszczoły? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Piotr Zwierzchowski (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)

Data emisji: 19.08.2018

Godzina emisji: 15.11

pj/kul