PolskieRadio 24
Paweł Jakubicki
14.11.2016
Czy polska żywność jest naprawdę polska?
Z raportu Fundacji Republikańskiej "Rynek produkcji spożywczej w Polsce. Czy polska żywność rzeczywiście jest polska?" wynika, że udział rodzimego kapitału w sektorze spożywczym jest niski. Współautor raportu Rafał Momot gościł w Polskim Radiu 24.
Zdjęcie ilustracyjneflickr/BC Gov Photos
Posłuchaj
-
14.11.16 Raport Fundacji Republikańskiej "Rynek produkcji spożywczej w Polsce. Czy polska żywność rzeczywiście jest polska?" Gość: Rafał Momot
Czytaj także
Jedynie w przypadku trzech kategorii produktowych udział krajowych producentów przekracza 50 proc., a najwyższy udział polski kapitał ma w branży nabiałowo-mleczarskiej, gdzie udział ten sięga 60 proc.
– Większość kategorii jest kontrolowana przez globalne firmy. Tylko w zakresie produkcji produktów nabiałowych większość producentów jest w rękach polskiego kapitału. W pozostałych kategoriach żywności zdecydowana większość znajduje się w rękach międzynarodowych korporacji. Na przykład 94 proc. w zakresie produkcji piwa i cydru, a żywności dziecięcej w ponad 80 proc. – powiedział Rafał Momot.
Więcej w całej audycji.
Z Rafałem Momotem rozmawiał Jakub Kukla.
Polskie Radio 24/dds/tj
Gospodarka w Polskim Radiu 24
___________________
Data emisji: 14.11.2016
Godzina emisji: 14.18