Jak opowiadała na naszej antenie Maria Kertyczak, podobnie jak katolicy rzymscy, również grekokatolicy mają okres, który bezpośrednio przygotowuje ich do duchowego przeżywania Bożego Narodzenia. Nie jest to jednak Adwent, a Post Filipowy.
Postny charakter ma także sama wigilia. Na stole pojawiają się m.in. potrawy znane z polskich stołów świątecznych. – Przyrządzam ryby, np. dorsza po grecku. Na stole musi znaleźć się też groch z kapustą – mówiła gość Polskiego Radia 24. Oprócz tego, uroczysta kolacja składa się również z obowiązkowo kutii, a także chleba, miodu i czosnku, czyli symboli pożywienia, powodzenia i zdrowia. Jest również przygotowany pusty talerz dla potrzebującego pomocy.
Dopełnieniem wigilii jest kilkugodzinne wieczorno-nocne nabożeństwo w cerkwi. – Nie jest to odpowiednik Pasterki, ale też nie jest to zwykła, niedzielna msza święta – relacjonowała Maria Kertyczak. Więcej o „wsjenoczni”, czyli greckokatolickiej pasterce w całej rozmowie z naszym gościem.
Gospodarzem audycji był Piotr Pogorzelski.
Polskie Radio 24/IAR
_________________
Data emisji: 6.01.17
Godzina emisji: 10.15