Logo Polskiego Radia
Dwójka
Jacek Puciato 12.04.2015

Nieznana historia wina z amfory

Odpryskiem mody na wina naturalne stał się dziś powrót amfory. A wszystko zaczęło się 8 tysięcy lat temu na południu Gruzji.
Kojarzenie amfory z dawnym naczyniem, funkcjonującym jedynie w... muzeum jest nie do końca słuszneKojarzenie amfory z dawnym naczyniem, funkcjonującym jedynie w... muzeum jest nie do końca słuszneGlow Images/East News
Posłuchaj
  • O winie amforowym opowiada Mariusz Kapczyński (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Wina amforowe - wyrabiane najbardziej starożytną ze znanych ludzkości metod - powstają we Włoszech, w Austrii, we Francji, a nawet w Australii. Jednak najstarsze amfory ze śladami kwasu winnego archeolodzy odnaleźli w Gruzji. To tam - w kraju 8000 roczników wina, jak mówią Gruzini - odradza się przemysł produkcji amfor, a wina fermentowane w wielkich glinianych stągwiach (zwanych kwewri) są zjawiskiem naturalnym.

Największe
Największe kwewri mogą mieć pojemność kilku tysięcy litrów. Fot. Levan Totosashvili/Flickr, lic. CC BY-SA 2.0

Jak wygląda produkcja takich win prosto z ziemi? Co wyróżnia tę amforową metodę od innych używanych w przemyśle winiarskim? W Dwójkowym programie kulinarnym na temat związku kuchni z cywilizacją zdradziliśmy również, jak ulepić własną kwewri. Wśrod składników nie może zabraknąć m.in. pszczelego wosku...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Mariusz Kapczyński (redaktor naczelny portalu vinisfera.pl, enopodróżnik i gruzinofil)

Data emisji: 11.04.2015

Godzina emisji: 11.30

jp/mc