Dwójka
Michał Mendyk
08.03.2015
Śledzie, pudding i muffiny. Orwell - propagandzista
W 1946 roku British Council zamówił u George'a Orwella tekst promujący kuchnię brytyjską wśród turystów. Esej nie został jednak opublikowany...
Yorkshire pudding to jedno z najpopularniejszych dań kuchni brytyjskiej. Jak wiele innych, serwuje się go jednocześnie z mięsem i na słodkostef yau, lic. CC, wikipedia
Posłuchaj
-
Łukasz Modelski i Małgorzata Seruga opowiadają o złożonym stosunku George'a Orwella do brytyjskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Trudno się dziwić, skoro autor "Roku 1984" zasugerował, że restauracja w Anglii jest „albo zła, albo francuska” i przytoczył zdanie Woltera o kraju "stu religii i jednego sosu". Wbrew pozorom Orwell był jednak admiratorem brytyjskiej kuchni w jej dobrym - rzadko spotykanym - wydaniu.
Czytelników zapraszał między innymi na... trzydaniowe śniadanie. Ale też uprzedził Jamiego Olivera o dobre sześćdziesiąt lat w zdiagnozowaniu największej plagi (nie tylko) kuchni angielskiej.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzenie: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Seruga (reportażystka, znawca kuchni anglosaskich)
Data emisji: 7.03.2015
Godzina emisji: 11.30
mm/jp