Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Mendyk 14.11.2015

"Chinkali to gruzińska religia"

Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku?
Posłuchaj
  • Rozmowa o sekretach gruzińskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

- Gdy w gruzińskim wydawnictwie pokazaliśmy zdjęcie chinkali powieszonych na sznurku, pewien autor był autentycznie oburzony. Uznał to za rodzaj profanacji - opowiadał Radek Polak, współautor, wraz z Vaho Babunaszwilim, książki "Gruziński smak".

Co ciekawe, w publikacji nie znajdziemy jednego konkretnego przepisu na słynne kołduny. - W pewnym sensie to odpowiednik polskiego bigosu. Ile domów - tyle wersji chinkali. Może spotkać nawet bardzo nieortodoksyjne przepisy z rybą, warzywami, czy owocami morza - podkreślił smakosz Mariusz Kapczyński.

W audycji przedstawiliśmy też przepis na najbardziej indyjskie z gruzińskich dań.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Vaho Babunaszwili (muzyk i kucharz), Radek Polak (fotograf i kulinarny aficionado), Mariusz Kapczyński (smakosz i znawca win)

Data emisji: 14.11.2015

Godzina emisji: 12.00

mm