Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Mendyk 03.01.2016

Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat?

- W polskiej gastronomii bardzo wyraźnie widać narodową dumę. Tylko taką kuchnią zbudujemy naszą pozycję na świecie - podsumowała ostatnie 12 miesięcy Justyna Adamczyk, szefowa przewodnika "Gault & Millau".
Posłuchaj
  • Kulinarne podsumowanie roku 2015 i zapowiedź 2016 (Dwójka)
Czytaj także

Nie przez przypadek w drugiej edycji polskiego przewodnika pojawiło się 60% więcej restauracji niż w zeszłorocznej. O kuchni Wojciecha Modesta Amaro przeczytać można w "The New York Timesie", a Jamie Oliver dziękuję Polsce za przyjeżdżających na Wyspy kucharzy.

- To łączy się z setkami nowych odsłon nowoczesnej kuchni polskiej, nawiązywaniem do tradycji, odkrywaniem starych przepisów i zapomnianych przypraw oraz warzyw - wymieniała Justyna Adamczyk.

Czy zatem polska kuchnia stanie się wkrótce tak popularna na świecie, jak peruwiańska czy meksykańska? Do tego niezbędna może okazać się interwencja rządu...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Justyna Adamczyk, Monika Kucia, Tomasz Prange-Barczyński i Mariusz Kapczyński (eksperci kulinarni)

Data emisji: 2.01.2016

Godzina emisji: 12.00

mm/mc