Logo Polskiego Radia
Dwójka
Bartosz Chmielewski 10.06.2017

Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji

- Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji".
Posłuchaj
  • Sandor Ellix Katz o sztuce fermentacji (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Kimchi 1200.jpg
Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei

Sandor Ellix Katz opowiadał, że przygodę z fermentacją zaczął od ukiszenia kapusty, żeby się nie zmarnowała. - Jej smak mnie powalił, postanowiłem dowiedzieć się więcej na temat kiszenia. Przekonałem się, że to jest wspaniałe i proste jednocześnie.

Przez ostatnie 25 lat dziennikarz zbierał wiedzę na temat sztuki fermentacji w różnych zakątkach świata. Teraz dzieli się nią podczas warsztatów. - Skupiam się na tradycyjnych metodach fermentacji. Podczas spotkań przekonuję, że jedzenie kiszonek daje nam dużo korzyści i nie wymaga specjalnej aparatury.

Prowadzący audycję Łukasz Modelski pytał Sandora Ellixa Katza o kiszoną potrawę, która była dla niego wyzwaniem, sam jako przykład opowiedział o pewnym piwie z Zimbabwe. Mistrz fermentacji mówił też o swoich wrażeniach na temat kiszonych potraw z Polski.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Sandor Ellix Katz (dziennikarz kulinarny)

Data emisji: 10.06.2017

Godzina emisji: 10.00

bch/gs