Dwójka
Bartosz Chmielewski
06.05.2018
Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej
Od kilku lat w kulinarnych kręgach mówi się, że kuchnia z Peru jest w natarciu i przyszłość należy do niej. O to, czym mogą się pochwalić kucharze z tego kraju opowiadał Mitsuharu Tsumura, jednego z najlepszych peruwiańskich szefów kuchni.
Posłuchaj
-
Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
- W obrębie kuchni peruwiańskiej mamy wiele różnych kuchni, jedna z nich to kuchnia japońska, druga ma wpływy chińskie. Mamy także kuchnię kreolską i włoską - mówił Mitsuharu Tsumura.
Twórcą nowoczesnej kuchni peruwiańskiej jest Gaston Acurio, który w latach 90. wymyślił pojęcie kuchni nowo-andyjskiej. Mitsuharu Tsumura wyjaśnił w Dwójce, w jaki sposób Acurio otworzył Peruwiańczykom oczy na kulinarne skarby, które były w ich posiadaniu od setek lat. W audycji rozmawialiśmy o przełomowym dla potraw z Peru roku 2011 oraz sposobach na sukces w budowaniu gastronomicznej marki na świecie.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Mitsuharu Tsumura (szef kuchni)
Data emisji: 5.05.2018
Godzina emisji: 12.00
bch