Logo Polskiego Radia
Dwójka
Piotr Grabka 07.01.2019

Czy gotowanie jest sztuką? To skomplikowane...

- Jeśli weźmiemy klasyczną, sformułowaną w XVIII w. m.in. przez Kanta i Hume’a definicję sztuki i piękna, odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie - mówiła w Dwójce dr Dorota Koczanowicz, autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki".
Posłuchaj
  • Rozmowa z Dorotą Koczanowicz, autorką książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Od wieku XVIII definiowanie tego, co jest sztuką i jaką funkcję ma ona pełnić zdążyło jednak kilka razy się zmienić. Jak więc w tym kontekście należy patrzeć na gotowanie z dzisiejszej perspektywy?

- Ciągle chyba taką kategorią, która pasuje do różnych rzeczy, które zdarzyły się od XVIII w. jest przekonanie o tym, że sztuka jest bezinteresowana, i że jest to sfera czystej wolności. Artysta jest człowiekiem wolnym. Natomiast nawet najbardziej kreatywny kucharz ma to ograniczenie, że on karmi. Jego potrzeby biologicznej zaspokojenia głodu - podkreślała Dorota Koczanowicz.

Co jej zdaniem upodabnia gotowanie do sztuki? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr Dorota Koczanowicz (autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki")

Data emisji: 5.01.2018

Godzina emisji: 12.30

pg/bch