Logo Polskiego Radia
Dwójka
Konto Usunięte Konto Usunięte 04.05.2019

Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki

- Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery.
Posłuchaj
  • O kuchni za czasów Stanisława Moniuszki (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

W jednej z restauracji Agnieszki Kręglickiej serwowane jest obecnie menu moniuszkowskie. Za jego kształt odpowiedzialny jest Maciej Nowicki, szef kuchni. - Nie ma informacji, jakie dokładnie dania lubił Moniuszko. Wybraliśmy więc parę pozycji książkowych, takich klasycznych, w których znajdują się reprezentatywne dania dla Warszawy lat 50., 60. i 70. XIX wieku i jedna zbiorcza z kuchni arystokratycznej rodziny Potockich. Pracujemy na materii, która ma edukować, ale też smakować, dlatego dania te serwujemy we współczesnej odsłonie - podkreślał Maciej Nowicki.

Rok Moniuszki w Polskim Radiu >>>

Reinterpretacji jakich dań z czasów Moniuszki dokonał gość Dwójki? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Agnieszka Kręglicka (restauratorka), Maciej Nowicki (szef kuchni)

Data emisji: 4.05.2019

Godzina emisji: 12.30

pg/at