Logo Polskiego Radia
Dwójka
Piotr Grabka 14.05.2019

Deserownik - nie mylić z wypiekami

- Deserownik jest to rodzaj mebla pomocniczego, na którym dawniej ustawiano słodycze i wypieki. Te ostatnie wcale nie musiały być słodkie, były wśród nich także rzeczy wytrawne - mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik".
Posłuchaj
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek o swojej książce "Kuchniokracja. Deserownik" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Jest to zbiór 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełniony 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów.

Jaki był klucz doboru przepisów? Które z nich są inspirowane kuchnią azjatycką? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik")

Data emisji: 11.05.2019

Godzina emisji: 12.30

pg/bch