Dwójka
Piotr Grabka
14.05.2019
Deserownik - nie mylić z wypiekami
- Deserownik jest to rodzaj mebla pomocniczego, na którym dawniej ustawiano słodycze i wypieki. Te ostatnie wcale nie musiały być słodkie, były wśród nich także rzeczy wytrawne - mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik".
Posłuchaj
-
Magdalena Tomaszewska-Bolałek o swojej książce "Kuchniokracja. Deserownik" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Jest to zbiór 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełniony 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów.
Jaki był klucz doboru przepisów? Które z nich są inspirowane kuchnią azjatycką? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik")
Data emisji: 11.05.2019
Godzina emisji: 12.30
pg/bch