Logo Polskiego Radia
Dwójka
Jacek Puciato 16.11.2019

Agnieszka Kręglicka: dzieci w czasach Moniuszki miały przegwizdane

- Dzieci jadły kaszę non stop. Menu było rozpisane na dni tygodnia i było niezmienne - mówiła w Dwójce Agnieszka Kręglicka, współautorka książki "Moniuszko w kuchni".
Posłuchaj
  • Agnieszka Kręglicka o książce "Moniuszko w kuchni" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Moniuszko_Serwis_1200x660.jpg
Rok Moniuszki w Polskim Radiu

W XIX wieku na wiejskich dworach dzieci usadzano przy innym stole niż dorosłych. Agnieszka Kręglicka podkreśliła, że serwowane tam jedzenie było dość monotonne i w sumie mało zdrowe. - Odradzano podawanie jarzyn i wszelkiej surowizny. Podawano kaszki, mięso drobiowe i rosołek. Można była na tym przetrwać klika lat w oczekiwaniu na dopuszczeni do stołu rodziców.

Restauratorka dodała, że w przypadku rodziny Moniuszków karmienie dzieci było istotnym tematem, bo mieli oni ich aż dziesięcioro.

W audycji rozmawialiśmy o tym, dlaczego jedzenie samego chleba było dzieciom odradzane. Mówiliśmy też o sposobach na jajka, śmietankę do kawy, a także wyjaśniliśmy, czym były śliwki na rożenku i co skrywała apteczka.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Agnieszka Kręglicka

Data emisji: 16.11.2019

Godzina emisji: 10.00

"Moniuszko w kuchni"  A.Kręglicka i M. Gmys "Moniuszko w kuchni" A.Kręglicka i M. Gmys