Logo Polskiego Radia
Dwójka
Anna Myśliwiec 07.12.2019

Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg

- Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki.
Posłuchaj
  • Grzegorz Łucki o tajemnicach zakwasu (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

W audycji "Droga przez mąkę" w związku ze zbliżającymi się świętami rozmawialiśmy o tym, jak zrobić idealny zakwas na barszcz. Grzegorz Łucki podkreślił, że nie tylko o walory smakowe tutaj chodzi. - Zakwas to symbiotyczna kolonia, w której bytują dwa podstawowe rodzaje organizmów: drożdże oraz bakteria Lactobacillus odpowiedzialne za procesy fermentacji. Wpływ tych mikroorganizmów na mózg jest gigantyczny, a niektórzy twierdzą wręcz, że organizmy, które bytują w naszych jelitach, tak naprawdę sterują pracą naszego mózgu i tym, jak się czujemy.

W audycji rozmawialiśmy o tym, jak dbać o hodowlę mikroorganizmów w zakwasie, ale też o znaczeniu procesu fermentacji dla ludzkiej cywilizacji. Grzegorz Łucki wyjaśnił, dlaczego z perspektywy zakwasu jedzenie w restauracji nie jest najlepszym pomysłem.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził:  Łukasz Modelski

Gość: Grzegorz Łucki (fizyk i kucharz) 

Data emisji: 7.12.2019

Godzina emisji: 10.00

bch