Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Marta Kwasnicka 11.08.2014

Aspiryna zmniejsza zachorowalność na raka żołądka

Przyjmowana codziennie niewielka dawka aspiryny może zmniejszyć ryzyko zachorowania i śmierci na raka przewodu pokarmowego.
Aspiryna zmniejsza zachorowalność na raka żołądkaFlickr/CC-BY 2.0/Russell Bernice

Naukowcy z Queen Mary University of London przeanalizowali około 200 badań na temat skutków przyjmowania aspiryny. Wynikało z nich, że osoby, które ją zażywały, rzadziej umierały na raka żołądka, jelita grubego i przełyku. Różnica statystyczna była spora i wynosiła ok. 30-40 proc.

Z analiz wynika, że - gdyby każdy zdrowy mieszkaniec Wielkiej Brytanii w wieku od 50 do 64 lat przyjmował niewielką dawkę (75 mg) aspiryny codziennie przez 10 lat - w ciągu 20 lat można by zapobiec 122 000 zgonów. Nie wiadomo jednak, czy inne dawkowanie zapewnia podobną ochronę.

Aspiryna zmniejsza krzepliwość krwi. Może spowodować wewnętrzne krwawienia (co w skali całej Wielkiej Brytanii spowodowałoby 18 000 zgonów). Dlatego przed jej stosowaniem trzeba zasięgnąć porady lekarza.

(ew/PAP/BBC)