Logo Polskiego Radia
IAR
Marta Kwasnicka 18.09.2014

Słodziki przyczyniają się do cukrzycy?

Liczne spory wywołały badania naukowe, które wskazują, że używanie sztucznych słodzików zamiast cukru może pośrednio prowadzić do cukrzycy, zamiast ją zwalczać.
Słodziki przyczyniają się do cukrzycy?Flickr/Uwe Hermann

Kontrowersyjną publikację izraelskich naukowców zamieszcza dzisiejszy tygodnik „Nature”.

Badacze testowali myszy i siedmioro ludzi. Wyniki wskazują, że - przynajmniej u gryzoni - słodziki zmieniają skład i działanie pożytecznych bakterii żyjących w przewodzie pokarmowym.

- U myszy, które dostawały trzy rodzaje słodzików pojawiła się nietolerancja glukozy, która może być wczesnym stadium cukrzycy - mówił tygodnikowi „Nature” jeden z autorów badań, Eran Elinav z izraelskiego Instytutu Weizmanna.

Ale komentujący te wyniki naukowcy są sceptyczni. Mówią, że myszy to nie ludzie, rezultaty nie są więc wiarygodne, a badana grupa ludzi była bardzo mała. Inni dowodzą, że słodziki zamiast cukru w słodkich napojach pomagają schudnąć, co chroni przed cukrzycą. A zdaniem jeszcze innych, takich napojów w ogóle trzeba się wystrzegać i pić zwykłą wodę.

(IAR)