Logo Polskiego Radia
IAR
Marta Kwasnicka 26.02.2015

Kurczaki uodporniają na antybiotyki

Ekspertów do spraw żywienia coraz bardziej niepokoją europejskie kurczaki. Bakterie przenoszone przez drób stają się bowiem coraz bardziej oporne na antybiotyki - wynika z raportu Unii Europejskiej.
Kurczaki uodporniają na antybiotykiGlowimages

Chodzi o bakterie z rodzaju Campylobacter, bywają one obecne w kurczakach sprzedawanych w sklepach. To te bakterie są jedną z najczęstszych przyczyn zatrucia pokarmowego u ludzi.

Teraz w próbkach ludzkich i tych z drobiu zaobserwowano oporność na podstawowe antybiotyki w ponad połowie przypadków. Rośnie też oporność na leki u wywołującej zatrucia bakterii - salmonelli.

Raport Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności został sporządzony na podstawie danych z 28 krajów Unii. Zdaniem autorów lekooporność oznacza, że jest coraz mniej jest opcji leczenia zakażeń u ludzi.

(IAR)