Badania przeprowadziło Centrum Bioinformatyki i Genomiki z Walencji.
Naukowcy przebadali 30 typów owoców cytrusowych. Przeanalizowali ich ciałka zieleni, tzw. chloroplasty, zawierające informację genetyczną. Z rezultatów prac wynika, że pomarańcza jest krzyżówką męskich pyłków roślinnych z owocu pomelo i żeńskich, pochodzących z pełnej pestek, kwaśnej i dziko żyjącej
mandarynki. Cytryna jest skrzyżowaniem gorzkiej pomarańczy i owocu cedru, natomiast słodka mandarynka - cedru i dzikiej mandarynki.
Pierwsze znane nam cytrusy wyrosły Azji przed 3 tysiącami lat. Do Hiszpanii pomarańcze przywieźli włoscy handlarze w XV wieku, a mandarynki - w połowie XIX wieku.
Walencja, gdzie przeprowadzono badania, jest największym w Hiszpanii eksporterem owoców cytrusowych. Roczne zyski z ich sprzedaży przekraczają tam 2 miliardy euro.
(IAR)